Afinad Zakelijke Dienstverlening                                                                                                                             Kamer van Koophandel nummer: 71337725

  

© 2018. Afinad Zakelijke Dienstverlening. Alle Rechten Voorbehouden

Gepost

2018/03/20

Wie zijn eigen baas is en als zzp’er door het werkende leven gaat kan flink voordeeltjes scoren bij de belastingaangifte. Voor de zelfstandige ondernemer zijn er veel aftrekposten.

Zelfstandigenaftrek

De belangrijkste aftrekpost voor zzp’ers is de zelfstandigenaftrek. Hier kun je gebruik van maken als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en in een kalenderjaar minimaal 1.225 uren hebt gewerkt voor je eigen bedrijf. Dan mag je €7280 van je winst aftrekken, waarover je dus geen belasting hoeft te betalen.

Startersaftrek

Wie net begonnen is met zijn eigen bedrijfje kan er nog een extraatje bovenop krijgen: de startersaftrek. Daarvoor moet je in minstens één van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer zijn geweest. En je mag in die periode van vijf jaar maximaal drie keer de startersaftrek gebruiken. Voldoe je aan die voorwaarden, dan kun je nog eens €2123 van je winst aftrekken.

Mkb-winstvrijstelling

Met de mkb-winstvrijstelling kun je nog eens een gedeelte van je winst buiten de handen van de Belastingdienst houden. Maar liefst 14% van je winst mag je dan aftrekken. Dat gaat wel om de winst na aftrek van de twee bovengenoemde posten.

Kleineondernemersregeling

Met de kleineondernemersregeling kun je de btw-last een beetje verlichting. Wie in een jaar minder dan €1883 btw betaalt komt in aanmerking voor een belastingvermindering. Betaal je minder dan €1345 aan btw, hoef je die helemaal niet te betalen. Als je al zeker weet dat je de komende jaren ook niet boven dat bedrag aan btw komt, kun je een ontheffing aanvragen.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Hiervoor kom je in aanmerking als je geld hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen, zoals een nieuwe computer. Het bedrag dat je van de winst mag aftrekken, is afhankelijk van het totaalbedrag dat je hebt geïnvesteerd.

Hoeveel je mag aftrekken, vind je makkelijk in dit overzicht van de Belastingdienst.

Meewerkaftrek

Je fiscale partner kun je ook in je aangifte als zzp’er gebruiken. Deze vlieger gaat op als je zelf minimaal 1225 uren in je onderneming steekt en een fiscale partner hebt die minimaal 525 uren in de onderneming werkt voor een vergoeding van max €5000. Dan kan je tussen de 1,25 en 4% van de winst aftrekken, afhankelijk van het aantal uren dat je fiscale partner meewerkt (bekijk hier de precieze aftrek). De fiscale partner hoeft geen

belasting te betalen over het bedrag van de meewerkaftrek. (www.detelegraaf.nl